15 års kamp med maden og vægten er slut

Da Marie fik børn og bil begyndte vægten at stige, og for 16 år siden, da den nåede op på 77 kg, sagde Marie stop. Henover det næste års tid kæmpede hun sig ned til sine 62 kilo igen. Og de næste15 år kæmpede hun for at blive der. Det var en evig og besværlig kamp. Men den er slut nu.

Marie fortæller: “For et år siden begyndte vægten igen at stige, og da den nåede 66 kilo, og jeg ikke havde ikke flere ideer til hvad, hvad jeg kunne gøre, kontaktede jeg Lone. Inden da havde jeg selvfølgelig nogle overvejelser. Hvad hvis det ikke lykkes nu, hvad i alverden skulle jeg så gøre? Og hvad nu hvis vi ikke kunne have tillid til hinanden igennem forløbet”?

“Ingen af mine bekymringer blev til noget. Lone er umådelig lydhør, god til at skære ind til benet og meget empatisk. Jeg fandt min løsning med maden og vægten. Det var været et supergodt forløb og en af de bedste investeringer, jeg har gjort for mig selv. En dejlig bonus er, at det jeg har lært, strækker sig længere end til maden og vægten. Jeg har generelt meget mere overskud til at tackle hverdagene – og jeg har fundet mere ro i mine relationer.” Læs mere

Dorthe slap af med sukkerafhængigheden – og 6 kilo

Helt tilbage fra barndommen – lige så længe jeg kan huske, har jeg været afhængig af sukker. I min familie havde vi masser af historier om, at kvinderne ikke kunne styre sukkertrangen. Jeg dulmede mine følelser med sukker, når jeg havde det skidt, og når jeg var usikker. Jeg husker en dag, hvor jeg spiste 6 is som det eneste. Jeg gav bare op. Jeg var træt af min krop, og talte til den i meget negative vendinger. Jeg havde ofte hovedpine og dårlig mave, fordi jeg spiste sukker i stedet for mad.

En dag var jeg så træt af det – og så bekymret for mit helbred, at jeg var nødt til at gøre noget seriøst ved det. Jeg kendte flere, der havde haft gavn af et forløb hos Lone. Men jeg var nok lidt bekymret over, om jeg kunne lære at håndtere sukkeret, for det havde jeg jo aldrig haft styr på. Allerede ved første samtale var der noget, der lettede. Lone sagde, at jeg bare skulle spise sukker, hvis jeg ville, men jeg skulle være 100% bevidst om det. Og det kunne jeg jo godt finde ud af. Læs mere

Når du ikke kan regne ud, hvordan du kommer ud af problemet

Du har ikke nødvendigvis fået varigt vægttab, bare fordi du er kommet ned i vægt. Faktisk kan du være endnu nærmere din naturlige vægt, når du har vænnet dig til at tænke, spise og leve som et naturligt slankt menneske – også selvom du måske stadig mangler 10 kilo, før du er tilfreds. Når du lever som dit nye slanke selvbillede, kan du ikke undgå at få den forandring, du så brændende ønsker dig. Så vil det ske.

Spørgsmålet er, hvordan du – helt konkret – kommer igennem det gab, der er imellem din nuværende – og din nye virkelighed – hvordan du tager springet og bliver den nye udgave af dig.

Forandringen kommer indefra. Og det begynder præcist der, hvor du er lige nu.

Hvad gør du, når du indimellem bliver væltet omkuld af tanken om, at du ikke kan komme ned i vægt for altid? Det kan være meget frustrerende – især hvis man har forsøgt sig med vægttab flere gange uden at få det resultat, man ønsker sig. Her er tale om stærke følelser, der kan slå benene væk under én –  som frustration, handlingslammelse og opgivenhed – og slemme selvbebrejdelser. Men der er ingen grund til at slå sig selv i hovedet af den grund, for ingen kan jo mestre noget, man ikke har lært.

Hvis du igen og igen føler dig opgivende og energiforladt, er signalet, at du må få det lært. Vi ved, at slankekure ikke virker. Når du vil finde din løsning, må du altså gøre noget helt andet. Beslut dig for at lære det, der er brug for – og træn det, til du har lært det. Der skal ny adfærd til – og nye tanker. Og det er kun dit ansvar.

Du behøver ikke at føle dig presset

Når problemtanker og -følelser banker på, betyder det, at du har brug for klarhed og ro for at finde din udvej. Husk at din udfordring ikke behøver at hænge sammen med at du føler dig presset. Det er to helt forskellige ting. Udfordringen og følelsen af at være presset. Vi ved, at tanker bestemmer vores følelser – og dermed kan vi selv bestemme, hvad vi vil føle. Det er muligt at forlade den pressede følelse og nøjes med at tage sig af sine udfordringer. Det er også den bedste måde at finde sin løsning. Læs mere

Uden en stærk motivation kommer du ingen steder

Hvorfor har du ikke tabt dig? Du har ellers villet det så længe. Hvad holder dig egentlig tilbage?

Vi kan sikkert blive enige om, at det er en god idé at holde sig sund, slank, stærk og smidig.

Men det er ikke nødvendigvis grund nok til at ændre vores liv.

Vi mennesker fungerer ikke sådan, at bare fordi vi ved, hvad der er godt, så gør vi det. Det er sjældent af rationelle grunde, vi tager sådan en beslutning. Det gør vi først, når smerten er stor nok. Hvis vi kan dæmpe smerten, så gør vi det. Lige indtil den ikke er til at overse. Når grænsen er nået, handler vi. Hvor den er, er individuelt.

Proceduren er her: Først tænker vi, at det er andres skyld, vi har problemet. Fx. dem, der frister med godter. Så kigger vi indad og skyder skylden på os selv. “Det også fordi, jeg ikke kan finde ud af det”. Den tankerække kan være virkelig lang og uvenlig. Først når smerten er stor nok, smøger vi ærmerne op, lærer hvad der er brug for – og tager fat. Så mener vi det.

Svaret på spørgsmålet er, at når du ikke har tabt dig, er det fordi det ikke gør ondt nok endnu. Du har ikke nået din smertegrænse. Læs mere

Sådan overvinder du modstanden og mærker friheden i kroppen

De fleste overvægtige mennesker, opnår aldrig at mærke friheden i deres krop. De bliver ved med at kæmpe med maden og vægten, forsøger måske at finde en løsning, men giver ikke slip på deres undskyldninger. 

Det er smertefuldt. Og smerte hører med til livet. På hvert vores område. Ingen går fri. Vi er alle sårbare mennesker, der forsøger at gøre det rigtige. Spørgsmålet er, om vi vælger at insistere på at finde vores vej, eller om vi fortæller os selv, at det ikke kan lade sig gøre – og at det heller ikke er vigtigt. 

Egoet råber nej. Sjælen hvisker ja.

Egoet vil passe godt på os, og ønsker at befri os for det vanskelige. Men det er en misforståelse. For det er sværere at vedligeholde et problem, end at komme ud af det.

I sjælen ved vi, hvad der er vigtigt.

Det kræver mod at tage fat på det sværeste, fordi vi skal gøre noget helt andet, end vi plejer. Ud i noget helt ukendt. Det gør os bange. Det er vi fælles om. Det er ikke nemt. Derfor er der så mange, der lader være. Men det bliver vi ikke glade og stærke mennesker af.  For det tager vores power. Det skruer ned for livskraften. Og selvrespekten smuldrer. Det kender vi alle. Og det er ikke spor rart. Læs mere

Lars: Nu forbinder jeg maden med god energi til kroppen

Lars begyndte at tage på i 13 års alderen. De næste 15 år kom maden og vægten til at fylde meget i hans liv på den negative måde. Han forsøgte med adskillige kure, og holdt som regel ud en måneds tid ad gangen – samtidig med at han kæmpede med følelsen af at være forkert. Maden var koblet sammen med dårlig samvittighed – og vægten svingede op og ned. De sidste par år før Lars startede på Mentorforløbet, vejede han 100 kilo, og skammede sig over det.

Jeg var kritisk over for mig selv, min krop og min måde at spise på. Jeg spiste det, der blev sat foran mig, så det blev andres regler, der bestemte. Jeg ville ikke skille mig ud eller være til besvær. Og hele tiden ønskede jeg mig brændende at finde en holdbar løsning.

Da jeg for et års tid siden blev opmærksom på Lones koncept, besluttede jeg mig for et mentorforløb. Det blev tydeligt for mig, at jeg fremover ville spise for at min krop skal ha’ det godt og jeg skal ha’ god energi. Jeg begyndte at se mig selv og min krop på en helt anden måde. Læs mere

LYDFIL: Gå et spadestik dybere og få succes med vægten

Drømmer du om at få succes med vægten?

Enhver, der har forsøgt at klare vægttabet med kost og motion alene, er på et tidspunkt løbet mod en mur. Ja, du kan godt tabe dig, når du spiser mindre portioner sundere mad, men i de fleste tilfælde, handler det ikke bare om mad. Stikker vægtproblemet  dybere – og det gør det som regel – så må du også kigge dybere.

Maden er ikke problemet, for du ved, hvad du skal spise. Problemet ligger i de gamle (ubevidste) vaner og regler, der får dig til at spise mere, end din krop har brug for. Derfor er det en god idé at dykke dybere – og få vanerne med op til overfladen. Det kan fx. den vane, du har med at spise om aftenen, mens du ser TV. Eller når du siger ja tak, fordi du bliver budt. Eller når du tager en ekstra portion, selvom du egentlig er mæt. Eller det, du spiser, når du er urolig. Vaner og regler er der mange af – og derfor får du gevinst på vægten, når du tager dig af dem. Og det gør du også, når du holder op med at fortælle dig selv, at det er svært – og at du er sådan én, der nemt tager på. Det gør I i jeres familie. Læs mere

Det nye kræver lidt ekstra 

Det nye kræver lidt ekstra Når jeg går i gang med noget nyt, overrasker det mig tit, at det kræver noget ekstra af mig. Indimellem er jeg simpelthen nødt til at minde mig selv om, at lige nu er jeg i gang med at lære noget nyt, og det betyder ikke, at jeg er dum, […]

Tænd din indre ild og kom i mål

Kender du det? Du sidder fast i problemet med maden og vægten og aner ikke, hvordan du kommer videre.

Sandheden er, at det altid er os selv, der holder problemet fast. Og vi gør det så godt, at det er svært at komme videre. Vi prøver, men det virker ikke. Spørgsmålet er, hvordan vi holder os selv fast i problemet.

Sådan holder du problemet fast

Tænker du, at du ikke kan finde ud af det? At du sikkert altid må blive ved med at spise forkert og for meget? At du skal huske, at du ikke må købe slik og kage, fordi du kan ikke holde nallerne fra det, når det ligger hjemme i skabet. Køber du ind til hvis der kommer gæster, og ender du med selv at spise det? Forstår du ikke, hvorfor du ikke bare tager dig sammen og spiser sundt, når du godt ved, hvad du skal spise? Har du vaner og regler, der får dig til at spise, selvom du ikke er sulten? Tænker du om dig selv, at du sådan en, der bare må slås med vægten? Og føles  det som noget, du er nødt til at acceptere? Kan du finde på at sige grimme ting til dig selv, og tro på dem? Læs mere

Din krop er dit vigtigste aktiv

Det kan godt være, du har opnået det, man kan ønske sig. Et dejligt liv med mennesker, du elsker, et lækkert hjem og en fed bil, at du har fundet din rette hylde på jobbet – og at dine hverdage og din fritid er fyldt med gode oplevelser. Det håber jeg.

Uanset om du har, hvad ønsker dig, eller om du er på vej, vil det vigtigste altid være at din krop fungerer godt. Din krop er helt afgørende for, at du kan nyde dit dejlige liv. Især på langt sigt.

Du har din krop fra fødsel til død. Den er din adgangsbillet til livet. Det er gennem kroppen, du oplever verden, at du kan give og modtage kærtegn, nyde dine bevægelser i vandet, når du svømmer, værdsætte din mad og dine gåture. Det er kun fordi du har kroppen, at du kan cykle, støvsuge, lege med børnene, køre bil. Og kysse dem du elsker. At du kan fungere i din hverdag.

Du og din krop er afhængige af hinanden

Det med din krop, du har dit største gensidige afhængighedsforhold. Du er helt afhængig af at kroppen fungerer godt, at den giver dig energi, at den kan følge med dig i dit liv. Og kroppen er totalt afhængig af de valg, du træffer. Det er et parløb, der gerne skal fungere virkelig godt. Læs mere

Jeg ved godt, jeg kan være irriterende

Men jeg bliver altså ved med at pippe. 

Og det gør jeg ufortrødent – selvom der er måske er nogen, der tænker: Hvor hun er altså irriterende med al hendes snak om, at man bare lige skal tænke nogle nye tanker, så skulle det pludselig  blive en dejlig oplevelse at gå på skrump. Enhver ved jo, at det er det værste i verden. Men det er et nødvendigt onde, hvis man nogensinde skal gøre sig håb om, at blive slank. Og hun har jo aldrig selv kæmpet med vægten, så aner hun overhovedet, hvad det drejer sig om?  Men …  måske kan der være noget om det, så jeg må hellere lige holde lidt øje med, hvad der sker. 

Fint nok. Det er helt OK. 

Et irriterende (godt) budskab

Jeg ved godt, at mit budskab kan virke superirriterende. For sådan er det, når man kommer og foreslår en drastisk ændring. Og sådan må det være, når jeg forkaster det meste af det, vi allesammen har troet på i mange år, og som mange har klamret sig til, fordi det var det eneste bud på en løsning fra forskerne og de ernæringskyndige. Men nu er situationen den, at sundhedsmyndighederne har erkendt, at kalorieregnskabet ikke virker. Og at de ikke har noget forslag til, hvad folk kan gøre for at tabe sig. Læs mere

Vægttabsforløb med 12 puslespilsbrikker

I foråret 2020 meldte forskerne ud, at slankekure ikke virker, og at de ikke ved, hvordan man løser et vægtproblem. Samtidig bliver bl.a. jobkonsulenter bedt om at foreslå overvægtige klienter, at de skal tabe sig. Med et forløb, der ikke virker.

Alle ved, at når man spiser mindre, taber man sig, og at det ikke der, problemet er. Det her handler ikke om “kalorier ind og ud”. Vi er nødt til at se vægttabet med helt nye øjne, når det skal være varigt. Og vi skal især interessere os for gamle vaner, forældede overbevisninger og de “etiketter” vi putter på os selv.

Hver dag er der mange mennesker, der taber sig på den naturlige og sunde måde, så de holder vægten fremover. Det er muligt. De går til deres vægttabsforløb med bevidsthed og omtanke, for ligesom på alle andre områder i livet, er det en vigtig del af at få succes. De ved, hvad de vil, de giver projektet deres fulde opmærksomhed, og de har tillid til at det kommer til at ske. Og så lærer de det, de har brug for at vide, så de kan gennemføre. Med den indstilling er det kun et spørgsmål om tid, før man når sin naturlige vægt og et godt forhold til mad. Bliver man ved med at gøre det rigtige, er succes en realitet. Det kan alle gøre.

Læs mere

Pas godt på dig selv i Corona-tiden – kom godt igennem krisen

Verden er helt anderledes, end vi nogensinde har oplevet den. Coronasmitten er et vilkår overalt. Fra regeringen har vi fået en række anvisninger, så vi kan passe på os selv og hinanden – og alle være med til at mindske smitten og trække tiden ud, så sundhedsvæsenet kan følge med. 

Kun en lille procentdel er smittet. Men alle er påvirket. Nogle faggrupper er ekstra pressede – andre har pludselig fået god tid. Vi følger med i nyhederne og det er ikke sjovt at forestille sig, hvor slemt det kan gå.

Vi må finde balancen og huske på, at vi kommer igennem det og livet bliver normalt igen. Måske på en anden måde. Det er nemt at falde ind i en masse bekymringer, men ingen har glæde af, at du går i panik. Det løser ingenting. Tværtimod. Det er meget bedre, du så vidt muligt giver dig selv lov til at være i letheden.

Her er en række ideer til, hvordan du kommer godt igennem krisen:

Læs mere

Pia blev overrasket over, hvor meget hendes nye mindset kom til at betyde for vægten 

Pia har tabt sig 17 kilo. Det afgørende indsatsområde var hendes mindset – det at ændre sin måde at tænke på. Det gav Pia mange fordele. Nu er det ikke længere en mulighed at tage på, og hun giver aldrig køb på sundheden igen.

For 12 år siden begyndte Pia at opleve sin krop som en tung belastning. Overvægten begyndte at gå ud over helbredet.

Det fik Pia i gang med at ændre på sin mad. Hun forsøgte med forskellige kure. Men med hendes livsstil viste det sig at være en stor udfordring. Pia går meget ud, rejser meget, har mange gæster – og hun kunne aldrig regne med at få den mad, der stod i slankekuren. Tankerne kredsede om afholdenhed og hvad hun måtte spise, og om hun mon kunne få det, der hvor hun skulle hen. Maden kom til at fylde alt for meget og det fungerede ikke. Læs mere

Vægttab: Derfor skal du være ligeså omhyggelig når du vælger dine tanker, som når du plukker dine blomster

Du tænker mange tanker hver eneste dag.

Tanker sætter sig spor. På dit humør. På din dag. På dit vægttab.

På alt.

De tanker du tænker, vil præge dit liv.

Derfor må du være lige så omhyggelig med at vælge dine tanker, som du er, når du plukker blomster i din have eller i en grøftekant.

For hvordan gør du det?

Du kigger dig omkring, ser udvalget – og vælger dem, du bedst kan li’. Du gør dig umage med at sætte dem sammen til en smuk buket, som du vil nyde de næste dage. Eller måske glæde en anden med.

Du kunne aldrig finde på, kun at tage de nærmeste, fordi de er nærmest. Eller ignorere en smuk blomst, fordi du ikke har set den før. Du går udenom de visne. Og du vælger farver, der gør dig glad, så du får en buket, der passer til det sted, de skal pynte.

Dit sind er åbent og nysgerrigt. Det er sådan en fornøjelse at plukke blomster. Læs mere

Annes tanke-revolution fik stor betydning på vægten

Anne har været med på forløbet “Dit nye mindset gør dig naturligt slank. Det ændrede Annes tanker – og Annes vægt.

Anne fortæller:

Det at jeg er blevet mere opmærksom på, hvad jeg tænker om mad og vægt – og om det, der har indflydelse på hvad og hvor meget jeg spiser, har lært mig en masse nyt om mig selv. De nye tanker har faktisk betydet en mindre revolution, for nu er jeg meget mere bevidst i forhold til min mad.

Min naturlige sult er ikke ret stor, men mit fokus på, om andre har det godt, er stort – og tit har jeg spist for at være en del af fællesskabet. Nu kan jeg skille de to ting ad. Når nogle har inviteret mig eller besøger mig – så ved jeg, at det er for at være sammen med mig, og ikke fordi jeg skal spise. Læs mere

Ilse ville ha’ sin talje igen. Og passe en bestemt kjole til sin søns bryllup. Det lykkedes. 

Ilse var slank indtil omkring 40-års alderen, hvor hun på grund af travlhed fik tillagt sig dårlige spisevaner og sparsom motion. Det lagde grunden til stress. Hun belønnede sig selv med noget sødt, når hun skulle slappe af eller var ked af det – og hun tog 20 kg på. Efter 10 år gik Ilse på kur, begyndte at motionere regelmæssigt og tabte 10 kg. Det gik godt et par år. Så blev livet svært, og hun tog de 10 kg på igen.

De første år i Klub Naturligvægt besøgte Ilse kun sjældent siden, men hver gang hun var der, tog hun noget med sig derfra: “Jeg kunne tabe et par kilo, men så fik jeg travlt eller var på ferie, og vupti var de på igen. Efterhånden vidste jeg en masse om kost, motion og følelser, men jeg satte det ikke sammen.” 

“Vendepunktet viste sig i begyndelsen af 2018 midt i en slem influenza. Da jeg tænkte efter, havde jeg været syg hver vinter i de sidste 7 år, og det fik mig til at tænke, at noget var helt galt. Normalt spiste jeg junkfood, når jeg var syg, men nu bad jeg min mand om at købe grøntsagsjuicer, gode supper og frugt.”

Ilses gode beslutning

“Jeg tog en beslutning om, at nu ville jeg give min krop omsorg og god næring. Jeg satte et mål: Jeg ville passe en bestemt kjole til min søns bryllup i august. Jeg ville af med 10 kilo, og jeg ville have min talje igen.“ Læs mere

Mette ændrede sit syn på sundhed – og tabte sig 10 kilo

Naturligvægt-metoden har fuldstændig forandret Mettes syn på sund mad. Før føltes det som en straf at spise sundt. Nu er det ren og skær frihed og nydelse. Og af den grund blev det nemt for Mette at tabe sig 10 kilo.

Mette fortæller:

I mange år havde jeg et svært og kompliceret forhold til mad. Jeg elskede og hadede mad på samme tid.

Jeg havde en indre afsky for alt, der havde med sundhed og sund mad at gøre, for i mit hoved var sund mad forbundet med straf. Kage var til gengæld belønning.

Jeg har været på rigtig mange slankekure igennem de sidste mange år, men de har alle fejlet.

Læs mere

Et naturligt forhold til mad: Nynne spiser altid det lækreste første

Nynne har et naturligt forhold til mad. Hun er én af de naturligt slanke kvinder, jeg har interviewet. Læs her hendes tanker og strategier om mad – og hvordan hun holder sig slank.

Hvordan vil du beskrive dit forhold til mad?

Jeg har et ret naturligt og afslappet forhold til mad. Det er sådan forståetat mad på samme tid er noget nødvendigt, som jeg har brug for – og en nydelse, som jeg somme tider gør ekstra meget ud af. Jeg har aldrig haft et skævt forhold til mad.

Hvilken slags mad er du især glad for? Har du en livret?

Jeg har mange livretter. Det er nok den mellemøstlige mad, jeg er mest glad for. Men ellers al mad lavet af ordentlige, økologiske råvarer. Vi går efter de gode, bæredygtige råvarer – helst lokale sæsonvarer. Og så bliver vores mad lavet fra bunden. Jeg er så heldig at være gift med en mand, der er sådan lidt gourmet-agtig, som altid laver maden og bager gode surdejsbrød. Kun når han ikke er hjemme, laver jeg mad.

Læs mere

Derfor taber Ane og Mie sig ikke, selvom de har de bedste intensioner. Og derfor bliver Eva slank, selvom hun overhovedet ikke anstrenger sig.

Ane, Mie og Eva vil ned i vægt. Ligesom så mange andre har de et meget stort ønske. De drømmer om at lægge vægtproblemet bag sig – og de vil gerne ha’ et frit og afslappet forhold til mad. Nu har de tænkt sig at finde en løsning. De er enige om, at de vil […]