Din krop er dit vigtigste aktiv

Det kan godt være, du har opnået det, man kan ønske sig. Et dejligt liv med mennesker, du elsker, et lækkert hjem og en fed bil, at du har fundet din rette hylde på jobbet – og at dine hverdage og din fritid er fyldt med gode oplevelser. Det håber jeg.

Uanset om du har, hvad ønsker dig, eller om du er på vej, vil det vigtigste altid være at din krop fungerer godt. Din krop er helt afgørende for, at du kan nyde dit dejlige liv. Især på langt sigt.

Du har din krop fra fødsel til død. Den er din adgangsbillet til livet. Det er gennem kroppen, du oplever verden, at du kan give og modtage kærtegn, nyde dine bevægelser i vandet, når du svømmer, værdsætte din mad og dine gåture. Det er kun fordi du har kroppen, at du kan cykle, støvsuge, lege med børnene, køre bil. Og kysse dem du elsker. At du kan fungere i din hverdag.

Du og din krop er afhængige af hinanden

Det med din krop, du har dit største gensidige afhængighedsforhold. Du er helt afhængig af at kroppen fungerer godt, at den giver dig energi, at den kan følge med dig i dit liv. Og kroppen er totalt afhængig af de valg, du træffer. Det er et parløb, der gerne skal fungere virkelig godt.

Kroppen kan meget uden din hjælp. Der skal en hel del til, før den siger stop og bukker sammen. Selvom du glemmer at lytte til, hvad den fortæller dig, så klarer den sig langt hen ad vejen. Ja, din krop taler til dig. Den fortæller dig, når den er sulten og mæt, når den er træt eller den trænger til at bevæge sig. Den fortæller, hvor det gør ondt, og at den vil ha’ dig til at tage sig af den. Og den advarer dig, før den bliver stresset. I første omgang taler den sagte. Spørgsmålet er om du lytter. Eller kan den blive nødt til at råbe højt.

Du hører dens signaler. Ellers ville du ikke have dårlig samvittighed, når du spiser noget, du godt ved, din krop kommer til at ha’ besvær med. Og ellers ville du ikke tænke, at du burde gå tidligere i seng. Eller at det ville være godt at komme ud i den friske luft og bevæge dig. Du kan altid blive bedre til at lytte.

Værdsæt din krop

Du har al mulig god grund til at elske og værdsætte din krop. Vær glad, hvis du har arme og ben, så du kan gå, så du kan støvsuge, lave mad og spise uden hjælp. Du kan ikke være taknemmelig nok for din fantastiske krop.

Det virker logisk, men mange tager kroppen for givet, og tænker ikke på, at tage sig godt af den. For det er også logik, at jo bedre, du opfylder din krops behov, jo bedre fungerer den – og jo mere energi og glæde får du.

Hvis du har forsømt din krop, så begynd lige nu. Sig undskyld til kroppen, hvis du har ignoreret den. Fortæl kroppen at du vil øve dig i at lytte til den – og i at følge dens signaler.

Vi ved godt hvad kroppen har brug for. Den skal ha’ luft i lungerne. Den skal ha’ frisk vand til dens mange funktioner, fx. til hjernen og fordøjelsen. Den har brug for næring i form af kulhydrat, protein og fedt. Den bliver glad for et passende tilskud af vitaminer og mineraler. Den elsker at bevæge sig og træne. Og den skal ha’ tid til at hvile og sove.

Du bestemmer

Det er dit valg, hvad du gør. Husk, at det du giver ud, får du tilbage. Også her. Især her. Du kan vælge at lade impulserne, sanserne og dine gamle overbevisninger lokke dig til at spise for meget og for usundt. Konsekvensen er en tung og træt krop, der med tiden bliver mere og mere belastet. Hvilket betyder store begrænsninger for dig og dit liv. Du kan også vælge at gå all ind og vie dit liv til at leve 100% optimalt, så kroppen altid fungerer så optimalt, som det overhovedet er muligt.

Eller du kan finde din balance – og forbedre den gradvist gennem hele dit liv.

Helt unge mennesker får ikke impulser til at tænke på sundhed, hvis de lever nogenlunde sundt. Fordi de har ungdommens liv og kraft. Efterhånden som alderen skrider frem, er behovet for sundhed større. Små usunde vaner viser pludselig deres effekt. På et tidspunkt er vi nødt til – bevidst – at sortere ud i de gamle vaner, hvis vi vil bevare vægten og sundheden til langt ud i alderdommen.

Sundheden kommer indefra

Jeg har en overbevisning om at jeg bliver sundere og sundere med alderen. Den tog jeg til mig for måske 10-15 år siden. I begyndelsen lidt for sjov. Men jeg lever efter den – og det virker. I den periode er min mad – ja min levevis – blevet gradvist sundere. Og det stopper ikke her. For nylig har jeg indført morgenøvelser hver dag kl. 6. Efterfulgt af meditation, brusebad med iskold afslutning – og en dejlig nærende morgenmad. Jeg giver mig selv omsorg – og jeg nyder min stille morgenstund. Aldrig har jeg følt mig så klar til dagen. Jeg er mere glad og har mere energi.

Vil du sige ja til at tage dig godt af din krop? Vil du love dig selv det lige nu?

Hvad er det første, du vil gøre? Hvad vil din krop blive glad for? Husk at når din krop er glad, er du det også.

  • Skriv en liste over ALT det, du vil give din krop.
  • Og skriv, hvad du vil gøre fra i dag.

Læs om de 12 puslespilsbrikker, der viser dig vejen til en god kontakt med din krop