Mon hun overhovedet spiser kage?

Når jeg er sammen med nogen, der ikke kender mig særlig godt, men som godt ved hvad mit job er, kan de være lidt usikre på, hvad jeg er for en. Går hun helt vildt meget op i mad? Mon hun overhovedet spiser kage? Kan man være bekendt at byde hende på noget “usundt”?

Svaret er ja. Og ja. Og ja.  Jeg er helt almindelig. Ikke spor hellig.

Ja, jeg elsker kage. Helst hjemmebagt. Som regel bliver jeg ikke (længere) fristet af bager-kager. Et enkelt kig på bagervinduet kan (som regel) overbevise mig. Jeg er på ingen måde “hellig”. Hvis jeg er i det humør, kan jeg da sagtens snuppe et stykke bagerkringle.

Og ja. Jeg går ret meget op i mad. Forstået på den måde, at når jeg vælger min mad, skal den (selvfølgelig) smage godt, være ok sund, og min krop skal kunne li’ den, når den bagefter ligger i maven. Men jeg kan da godt hoppe på en friturestegt fiskefilet med pommes frites en gang om året. Min mad må gerne være enkel. God kvalitet. Helst vegetarisk. Og økologisk. Jeg elsker grøntsager. Og så elsker jeg rester. Vores aftensmad i dag er en halv grøntsagstærte fra i går, så det var dejlig nem mad. Det har jeg glædet mig over hele dagen.

Jeg er ikke bange for noget “usundt” Jeg spiser chips med stor fornøjelse. Og drikker gerne 2 glas rødvin. (Der må jeg stoppe mig selv og tage en rødvinsfri uge i ny og næ). Ved festlige lejligheder kan jeg godt finde på at snacke, når jeg ellers er mæt. Lakridser er jeg også glad for. Og chokolade. Hvem er ikke det? (Jeg er lidt kræsen med chokolade). Min filosofi er at jeg må spise, hvad jeg har lyst til. Det såkaldt “usunde” vil jeg helst ha’ i små mængder. Og jeg kalder det faktisk ikke usundt. Når jeg har besluttet mig for at spise noget, tænker jeg at det er  godt for mig.

Ingen strikse regler

Det, som jeg vil sige, er at man ikke behøver at være striks for at holde vægten stabil og være nogenlunde sund. 80/20 reglen fungerer godt for mig. 80% god og nærende mad. Og 20% udskejelser. Og et meget let måltid, når jeg ikke rigtig er sulten. Måske bare en portion salat i stedet for rugbrødsmadder. Eller en gang havregrød i stedet for kylling og kartofler. Hvis jeg ikke er så sulten, er det rarest.

I min optik er det faktisk en rigtig skidt idé at være striks med sin mad. Mad er en stor del af livet – vi skal overveje, forberede og spise mad flere gange om dagen. Hver eneste dag. Så selvfølgelig fylder det meget. Og det skal være ekstra lækkert, når vi hygger os sammen. Så det er hammervigtigt at ha’ et godt og afslappet forhold til mad. Når det nu fylder så meget i ens liv.

For mig er det vigtigste at maden skal være god næring til kroppen. Men sandelig også til sanserne. Og det hele skal være med en god afslappet følelse af fornøjelse. Ok, vi finder alle ud af at nogen fødevarer er bedre for os end andre, og så ved vi bare, at vi har det bedst med at undgå det og det – og huske det og det. Men det kan – og skal – gerne stadig være på en nydelsesfuld og afslappet måde.

Bliver det strikst, forsvinder glæden, og så er vi totalt på afveje. Det stresser. Og stress får kroppen til at gå i undtagelsestilstand og slukke for forskellige funktioner for at bevare så meget som muligt energi til frys, kæmp eller flygt. Og det kan nemt blive noget rod i hormonerne. I længden.

Et afslappet forhold til mad

Et enkelt måltid eller to betyder ikke noget for vægten. Eller sundheden. Heller ikke en pose lakrids i ny og næ. Det er den generelle indstilling til mad, grøntsager, søde sager og portionsstørrelser, der er afgørende. Er du skiftevis overspiser og afholdende, kan det være et problem. Føler du dig fanget i kedelige spisemønstre, der dikterer dig usunde vaner, er det ikke så godt. Tænker du at det, du spiser, er dårligt for dig, er det direkte skidt. Men det kan godt blive anderledes.

Det er vigtigt, du føler frihed til at vælge, hvad du har lyst til. Ikke bare lyst i forhold til sanserne. Din krop skal også være tilfreds. Du skal kunne nyde din mad både når du glæder dig til at spise den, når du spiser den, og når du har spist.

Det er en hårdfin balance at lytte til kroppen, men du ved godt hvad den vil ha’ og ikke ha’. Når du fx spiser med dårlig samvittighed, kan det være et tegn på, at du godt ved, at det ikke er det bedste for dig.

Hvis du ikke har det godt med din mad, er det en god idé at beslutte dig til at få det. Det vil gøre en verden til forskel. Du vil blive så glad, når dit forhold til mad er på plads. Hvis du vil ha’ min support, er du hjertelig velkommen.