Hvorfor tog du på? “Jeg spiste også hans portion”

Fornylig talte jeg med en kvinde, der slog opgivende ud med armene, mens hun fortalte, at da hendes mand døde, begyndte hun at svulme op, som hun kaldte det. Hun vidste at  grunden var, at hun lavede mad helt som hun plejede, mens han levede – og hun spiste også hans portion. Men hun anede ikke, hvad hun skulle gøre ved det. For det var en indgroet vane.

Hun fortalte det på en så overbevisende måde, at ingen ville være det mindste i tvivl om, at hun ikke havde haft noget som helst valg. Sådan var det bare. Og det var ikke fordi hun spiste søde sager – for dem rørte hun aldrig.

Andre har fortalt mig, at de tog på, da børnene flyttede hjemmefra og de (heller) ikke fik reguleret madmængden. Der blev så tomt uden de unge. Og de unge tager på, når de flytter hjemmefra, for nu skal INGEN bestemme, hvad de skal spise fra nu af.

En god mor skal være blød

En historie, jeg har hørt mange gange, er at når kvinder bliver mødre, går vægten”helt automatisk” op. Dels fordi det er svært at tabe sig efter en graviditet. Ja, det fortæller de sig selv. Og dels fordi de flytter hele deres opmærksomhed væk fra sig selv – og over på barnet – samtidig med at de fortæller sig selv, at en god mor helst skal være lidt blød. Og det er også OK, for man skal jo heller ikke ud og score.

Og så er der de flinke damer, der er (alt for) gode til at glemme sig selv for at tage sig af andre – ja, de tager på, fordi de fortæller sig selv, at de ikke kan være bekendt at sige nej tak, når nogen byder.

Den enkle forklaring
De historier, vi fortæller os selv, er så velkendte og trygge for os, at vi ikke kan se, det kan være anderledes. Vi hænger så at sige fast i vores egne ord – tror på dem – og handler derefter. De føles helt virkelige. Fuldstændig som at være der selv. Det kan være svært at opdage, at vi har det dårligt, fordi vi har tænkt en lang række usunde tanker.

Den enkle forklaring på, at vi tager på, er at vi fortæller os selv historier, der får os til at spise mere end vi har behov for. Egentlig bryder vi os ikke om, at det er så enkelt, for der er så mange følelser og personlige hensyn at forstå og tage sig af, når det handler om vægtproblemer. Faktisk kan det næsten føles som en hån ikke at vise situationen større forståelse end at sige, det bare er en tanke, der har forstyrret.

Men sandheden er, at vi komplicerer sagen unødvendigt ved at give de mange følelser for meget opmærksomhed. Og at vi simpelthen rammer bedst plet ved at ændre de historier, der får os til at overspise.

Vi falder alle i “tankesuppen”

Her er det vigtigt at huske på, at vi ALDRIG nogensinde ville fortælle os selv historier for bevidst at få det dårligt. Vi gør det så godt som vi kan. Det gør vi virkelig. Vi tror, vi ved hvad der er bedst. Vi er først ved at lære den mere enkle måde nu.

Mennesker tænker. Og mennesker har følelser. Sådan er det. Og vi falder alle sammen ned i “tankesuppen” i tide og utide. Det er, når vi svømmer der, vi ikke har det godt. Og så er det bare om at komme op igen så hurtigt som muligt, stoppe med at tænke, og flytte os fra tanken til kroppen. Vi må være tilstede i nuet i stedet for at tænke. Det kræver bevidsthed og øvelse.

Det er tanken, der tæller 

Du er ikke din tanke. Alle dine tanker kommer til dig som forslag, du kan vælge imellem. Tag  dem, du bedst kan li’ og lad resten passere som tog, der kører forbi. Indtil nu er vi hoppet på masser af negative genbrugstanker – og dyrket dem.

Enhver tanke giver en følelse. Enhver følelser er resultatet af en tanke. Og ethvert ubehag skyldes en usund tanke. Eller nogle stykker. Det er noget vi kan øve os i at blive bedre til at opdage.  Ja, og lige præcist det, vi faktisk kan blive bedre og bedre jo ældre vi bliver – jo mere vi øver os. Det er faktisk ikke meningen, at vi skal have problemer.

Det er vores historier (læs tanker) der styrer vores liv. Det er historierne, der bestemmer hvor godt vi har det. Og hvad vi vejer.


Sådan kommer du videre

Fortæl dig selv, at de historier, du har fortalt dig selv – måske i mange år – blot er tanker, du har tænkt, fordi du troede, det var den bedste måde at håndtere dit liv på.

Det er helt OK. Vi gør det alle.

Gør din historie tydelig for dig selv. Hvorfor har du taget på? Prøv at lægge mærke til, hvad du siger, når du forklarer dig selv eller andre, hvorfor du tog på.

Skriv historien ned. Du vil genkende følelsen tydeligt og mærke at sådan var det. Og det var virkelig sådan. Fordi du havde bestemt dig for at det skulle være sådan. Af gode grunde. Husk at du ikke fortæller dig selv kedelige historier, for at få det dårligt. Kun fordi du troede, det var det bedste.

Du troede på tanken – den tanke, der påvirkede dig. Når du ikke længere tænker tanken, er du fri til at føle noget andet. Og derfor også til at gøre noget andet.

Hvilken ny historie vil du fortælle dig selv fra nu af?

Hvilken succeshistorie ville du ønske, du kunne fortælle andre?

Skriv den op.