Dorthe smed 10 kilo fordi hun fik god kontakt med sin krop

Dorthe fik kontakt med sin krop og smed 10 kilo

Da Dorthe Jacobsen fik sit første barn, holdt opmærksomheden ”flyttedag”. Væk fra hende selv – og over på familien. Hun blev så optaget af de andre, at hun fuldstændig glemte sig selv. De næste 15 år tog Dorthe støt og roligt 10 kilo på. Det smarte tøj blev erstattet med joggingbukser, fordi de sad mere behageligt, men en dag besluttede Dorthe sig for, at nu måtte det være nok.

 – Jeg var simpelthen ved at forsvinde for mig selv. Jeg kunne ikke mærke mig selv mere. Jeg var ikke tilstede i min krop, og det betød at jeg både havde svært ved at mærke, hvad jeg mente og hvad jeg havde lyst til. Det blev signalet om at gøre noget ved vægten.

Selvbillede med retning

Dorthe bestilte CD’en ”Tanker der slanker” og lagde den på sin telefon, så hun kunne høre den, når hun var på farten. Og hun begyndte at lytte til sig selv og sine behov. Og hun fik skabt sig et skønt fremtidsbillede, så hun havde en retning.

– Hold da op, hvor har det været fantastisk at ha’ det billede at stile efter. Det har vist mig, hvad jeg vil, og at jeg ikke behøver at vente, men kan tage fat på at ændre andet end vægten. Jeg så fx en smuk dame på gaden en dag, og min første tanke var, at den frisure ville jeg ha’, når jeg havde tabt de 10 kilo. Men så ombestemte jeg mig og gik direkte til frisøren og blev klippet.

– Jeg har oplevet det som om, det blev nemmere at tabe mig, når det andet kom først – fx frisuren. Jo mere jeg fandt ind til mig selv, jo mere raslede kiloene af mig.

Slut med at drikke sukkerstads

Det lyder som om det gik hurtigt, men Dorthe har faktisk været 5 år om at smide de 10 kilo. I første omgang fik hun bremset den igangværende vægtøgning så hun kunne begyndt at slippe de 10 kilo. Hun har haft brug for støtte undervejs, så hun har været medlem i Klub Naturligvægt i 2 omgange, og været med på en live-workshop.

– Jeg havde ikke travlt, så jeg tog lidt ad gangen – måske bare et halvt kilo. Og så stabiliserede jeg det bagefter.

– Vaner bliver jo ikke ændret fra dag til dag. Da jeg besluttede mig for at holde op med at drikke sodavand, gik der 7-8 måneder, før jeg var vænnet helt fra. Nu kunne jeg aldrig finde på at drikke det sukkerstads mere.

Dorthe lærte at stoppe sig selv med at spise automatisk

Det vigtigste i processen for Dorthe har været at mærke efter. Hvis hun fik lyst til en stor is, spurgte hun sig selv om hun havde lyst til at ha isen i munden. Hun forestillede sig hvordan det ville være at synke isen – og hvordan det ville være at ha’ den i maven. Og mange gange blev svaret ”nej tak”. Pludselig kunne hun stoppe sig selv i det, hun før gjorde helt automatisk.

– Det har været de små ting, der har betydet noget i processen. Det kan bare være en lillebitte sætning, jeg har grebet fra fx et af Lone Ladefogeds nyhedsbreve, og så implementeret den i hverdagen. Og senere blev det en ny god vane. Især rådene fra de naturlige slanke har hjulpet mig til at følge de enkleste principper, fx at være opmærksom på, hvornår min mave buler for meget og derfor holde lidt igen.

– Jeg er blevet meget mere bevidst om, hvad jeg spiser. Vi har både sund og usund mad i kantinen, og nu vælger jeg helt anderledes end før. Når jeg kigger på de slankes tallerkner kan jeg jo godt se, hvad de vælger – og hvorfor de er slanke. Det er de jo ikke automatisk. Det havde jeg simpelthen ikke lagt mærke til før.

14 dages opmærksomhed

Selvfølgelig er Dorthe indimellem faldet i. Masser af gange. Det tager jo lDorthe før hun tabte sig 10 kiloang tid – måske op til 10 måneder før en vane er helt på plads. Men hun har formået at trække vejret dybt, acceptere processen, som den er forløbet – uden at slå sig selv i hovedet, hvis hun spiste noget, hun fortrød. Som hun sagde: – Det kommer man jo ikke videre af. Og så er hun fortsat med det samme. Ikke noget med at udskyde til i morgen eller på mandag.

– På den måde har jeg også været opmærksom på, hvad der er godt for mig. Jeg føler, det er sket indefra og ud – med en koncentreret og målrettet styrke.

– Jeg er så glad – og nu er jeg helt bevidst om de ting, jeg spiser og hvad jeg vælger at putte i min mund. Jeg har fået det så godt med mig selv og med min krop og mine former. Og nu lægger jeg mærke til, når bukserne strammer og så tager jeg en 14-dages periode, hvor jeg er ekstra opmærksom. Det har jeg aldrig kunnet før, slutter Dorthe.