En uventet udfordring kan være en gave

Mig – foran min bil – parat til at bestige Montsegyr (for 3. gang) – og nej, det var ikke det, der var udfordringen. Det glædede jeg mig bare til.

I går kom vi hjem fra en fantastisk ferie i det Sydfranske. Først på besøg hos gode venner, der har et smukt middelalder-stenhus der – og så gik turen henover Pyrenæerne. Det er så dejligt med et brud på hverdagen – og at opleve noget helt andet end man plejer. Jeg har tit tænkt på, at rejser gør noget ved mig. De gir tit en ny forståelse af mig selv og ny retning i mit liv. Ikke sådan totalt revolutionerende, men rejser sætter sig vigtige spor. Synes jeg.

Denne rejse var heller ingen undtagelse. Udfordringen kom 10 minutter efter vi landede sent om aftenen. Ved biludlejningskranken.

Min mand havde glemt sit kørekort, og kunne derfor ikke leje en bil. Det plejer altid at være ham, der styrer kareten, når vi er på ferie – og mig, der sidder ved siden af og nyder udsigterne.

Har du kørekort? spurgte damen.
Nej, tænkte jeg, men kom alligevel til at sige ja. Og gyste ved tanken. Jeg har ingen problemer med at køre herhjemme i lokalområdet – og når vi er i Jylland skiftes vi da også til førersædet. København holder jeg mig altså fra. Men hvilken ferie ville det her blive, hvis jeg skulle bruge al min energi ved rattet hele vejen rundt? Usikker og med sveden drivende og angsten lurende lige under overfladen.

En halv time efter befandt jeg mig så i en fremmed bil i små ukendte gader i Barcelona på jagt efter en parkeringsplads ved vores første natlogi. Det gik fint. Også morgenen efter da jeg smuttede ud og ind på motorvejsbanerne. Hele vejen til Frankrig. Det gik fint. Men hvordan ville det gå med bjergkørslen, som jeg aldrig havde prøvet før? Uha, jeg turde ikke tænke på det.

Hjælpen var nær uden jeg vidste det. For jeg tilbød at køre på en fælles udflugt – uvidende om at vi skulle hen over 2 bjerge. Mindst. På små, smalle veje. Jeg klarede det, og selvtilliden voksede, så vi kunne følge planen og køre mod vest til Katharlandet og Montsegyr – og hen over Pyrenæerne tilbage til Barcelona.

Det var mere end 1000 kilometer. Og jeg er simpelthen så stolt af mig selv. Det var nemt. Det hele. Og sjovt. En fantastisk ferie. Det er ikke fordi jeg ikke har fået tilbudet om at køre før. Men nok af magelige grunde har jeg altid sagt nej tak.

Jeg fik faktisk også lært at parallelparkere. Noget jeg troede var svært. Hold da op en frihed, jeg nu har fået. Tænk hvad jeg har gået og bildt mig ind. En virkelig god sidegevinst er at manden nu har opdaget, at det også er en vigtig funktion at være co-driver og vejviser. Og at det ikke altid er så nemt som man måske skulle tro.

Mange andre ville ikke se sådan en bette køretur som en udfordring. De ville bare gøre det. Men for mig var det ikke helt så ligetil. Man vokser af at tage en udfordring – og klare den. Uanset om det er svært for andre eller ej. Og det er fantastisk at opdage, at man kan mere end man tror. Nogle gange er det godt at blive kastet ud i det. Jeg venter lige med Københavnerkørsel til en anden gang. Men jeg er på vej.