Derfor har vi ingen kalorier i Naturligvægt-metoden

Kalorier er et menneskeskabt koncept, der i mine øjne ikke holder i forbindelse med naturlig vægt. Men det tog lang tid – og det kostede mange penge, før jeg helt slap det.

Engang for mange år siden, da jeg var helt ung, forsøgte jeg at tælle kalorier. Sådan gjorde de andre piger i skolen, og så måtte det jo være en god idé. Troede jeg. Men jeg kørte sur i det. Og jeg kunne ikke li’ at det stod i vejen, når jeg skulle til at nyde min mad. Tal passer ikke sammen med madglæde, synes jeg. Så jeg droppede det uden rigtig at komme i gang. Med en bette følelse af dårlig samvittighed og dovenskab. Endda selvom jeg ikke engang havde brug for at tabe mig.

For ca. 15 år siden tilmeldte jeg mig en uddannelse indenfor ernæring. Det er godt at vide, når jeg hjælper folk ned i vægt. Jeg ville lære det basale om ernæring og energiberegning. Tænkte jeg. Det var en dyr online-uddannelse. Jeg prøvede virkelig. Det holdt hårdt. Og jeg blev ved. Og ved. Jeg hang i. For nu havde jeg jo betalt alle de mange penge, og så skulle jeg også ha’ noget ud af det.

Kalorier er et koncept – ikke en sandhed

Men det blev klart for mig, at jeg skulle droppe det. Med det samme. For jeg gad i virkeligheden ikke at sidde og beregne nogen som helst måltider. Nogensinde. Det var ikke det, jeg troede på. Jeg skulle lige komme mig over de dyrt betalte lærepenge, jeg kunne have brugt på noget sjovere.  Så hvad var det, jeg skulle jeg lære? Jo, at tage afstand fra tal og mad i samme sætning. I min verden hører mad sammen med glæde og nydelse. Ikke med tal og besvær.

Det lærte jeg. Men tænk … ikke helt. For jeg beholdt begrebet kalorier i to guides. I det tilfælde, at det kunne hjælpe nogen, ville jeg ikke stå i vejen.

Faktisk helt indtil en aften i 2017, hvor jeg så DR2’s temalørdag om sukker. En australsk mand Damon Gameau, ville udføre et eksperiment. Han udskiftede sin sunde mad af gode råvarer med præfabrikeret mad, der indeholdt masser af sukker og tilsætningsstoffer. Han ville spise den kost, de fleste australiere spiser. Det interessante var, at han spiste nøjagtigt det samme antal kalorier som han plejede, og han spiste ikke slik og kage. Kun præfabrikeret mad. Incl. juice. På 2 måneder tog han 9 kilo på. Og hans helbred vaklede voldsomt. En måned efter han var vendt tilbage til sin sædvanlige sunde kost, fik han sin normale vægt igen. Og helbredet blev godt igen. Det var fantastisk at se – og meget overbevisende.

Hvorfor skulle man bakse med at tælle kalorier, når man ikke kan beregne, hvad der sker med vægten? Begrebet kalorier holder ikke, når 2 slags mad med samme kalorieantal virker forskelligt på kroppen og vægten. Her må vi stole på vores erfaring, dømmekraft – og på kroppens signaler.

Stol på dig selv

Så var jeg overbevist. Jeg slettede de sidste småting om kalorier i mine guides. Og hvis du nogensinde finder det ord i forbindelse med mig, er det en fejl, der skal rettes. Jeg er helt færdig med det. Vi spiser ikke kalorier. Vi spiser mad. Som skal glæde sanserne og nære kroppen. Og som har forskellig næringsværdi og energitæthed.

Det er min historie om, hvorfor jeg helt droppede begrebet kalorier. Men det er også en historie om et menneskes tøven med at droppe en anerkendt metode til at styre vægten. Det kom virkelig bag på mig, at det skulle tage så lang tid, før jeg fuldt ud stolede på at min egen personlige spisestrategi var den bedste. På trods at at det altid havde virket for mig. Og at jeg i årevis havde undervist mange kvinder i det med succes.

Det er ret tankevækkende, at man kan tøve så længe med at udelukke noget, man ikke er enig i – bare fordi, det er godt cementeret i samfundet. Moralen er, at det virkelig er bedst at stole på sig selv og sin krop. Ikke på nogle tal og teorier.

Glem alt om tal – og snup de naturligt slankes spisestrategi

Her er min måde at vælge maden på. Det er de naturligt slankes spisestrategi. Som jeg altid selv har brugt. Også før jeg læste om den. Den er stensikker. Hver gang. Du tager din beslutning igennem 4 forskellige tests, før du ved, om at det er det rigtige for dig. Men når strategien sidder på rygraden, går det lynhurtigt uden du opdager det. Indtil da, skal det trænes.

  1. Ideen til at spise kommer med en impuls. Men impulsen skal ikke bestemme. Den skal bare spørge om det er nu.
  2. Sanserne er din kvalitetskontrol. Lad dem fortælle dig, om det mad, du overvejer, er lækkert nok til dig.  Ser det godt ud? Dufter det dejligt? Smager det lækkert? Sanserne skal ikke bestemme. I hvert fald ikke alene.
  3. Læn dig op af din sunde fornuft og gode erfaringer, når du beslutter dig. Vil du spise det? Er det godt? Hvordan er dine regler? Vil du ha’ friske økologiske råvarer, kun lidt sukker, den gode fordeling af kulhydrat, protein og fedt, osv. Hvor stor skal din portion være? Hvad siger din erfaring? Hvilke madregler vil passe  godt til dig?
  4. Lad kroppen tage den endelige beslutning. Din mad skal føles godt i maven. Forestil dig, at du spiser en appelsin. Forestil dig, at du tager et stykke kage. Forestil dig altid maden i maven, før du spiser, og lyt. Så vil din mave fortælle dig, hvad den kan li’ – og ikke li’. Forskellen mellem en bakke flødeboller og en gulerod er tydelig. Men du kan også vænne dig til at mærke de små forskelle, der gør kroppen glad.

Når du har valgt, lige meget hvad – så spis med nydelse og god samvittighed. Så ligger det endnu bedre i maven.

Få ro i maven og fred i sindet

Har du ignoreret din krop – og din naturlige spisestrategi, kan du træne dig op til at stole på den igen. Ligesom du også kan lære det, du ellers har brug for, når du vil være slank igen og ha’ et naturligt forhold til mad.